Отрута в кухонній солі

Отрута в кухонній солі

Як відомо, зараз майже у всіх продуктах харчування, навіть у тих, що віками використовувались у натуральному вигляді, містяться харчові добавки, позначені кодом Е. Їх можна віднести до таких категорій як: заборонені, недозволені, небезпечні, дуже небезпечні, канцерогенні, вплив яких на організм людини не встановлено, безпечні. Особливо слід звернути увагу на ситуацію, коли ми вживаємо продукти з великим вмістом харчових добавок щодня, навіть по декілька разів на день. В цій статті мова, як не дивно, піде про… сіль.

З недавніх пір в цей, споконвіку безпечний та загальновживаний продукт, почали додавати антизлежувач Е-535/536, він же фероціанід натрію або фероціанід калію. На вигляд така сіль біленька, чиста, не збивається в грудочки, її зручно насипати.

Для довідки:

Е-535 - фероціанід натрію. Добавка, що перешкоджає злежуванню та грудкуванню, комплексо-утворювач. Отримують з відпрацьованої маси після очистки газів на газових підприємствах хімічним синтезом. В хімічному складі присутні отруйні і дуже токсичні ціаністі сполуки. Не дозволений в більшості країн. Е-536 - фероціанід калію. Похідне ціаніду калію, або, інакше, ціаністого калію, відомої отрути миттєвої дії. Фероціанід калію зареєстрований в якості харчової добавки Е-536, яка запобігає злежуванню і грудкуванню солі. Токсичний. В процесі його виробництва утворюються додаткові ціаніди, які включають синільну кислоту (в залежності від способу отримання Е-536). Наприклад, в складі ковбасних і деяких м'ясних виробів можна зустріти цей харчовий емульгатор, який видає свою присутність з часом, коли на продукті утворюється білий наліт. Страви, приготовані з такої солі мають тонкий гіркуватий присмак.

Сама речовина – фероціанід калію слаботоксична, але при взаємодії з водою в процесі реакції виділяються отруйні гази. І хоча, як стверджують вчені, іх кількість, присутня у солі, не несе серйозної загрози, варто їм вступити в реакцію з іншими речовинами, як їх вплив на організм людини може стати непередбачуваним, становити серйозну загрозу для здоров'я, адже при взаємодії з деякими кислотами може виділятися велика кількість дуже токсичного ціаністого водню. До того ж даних про результати біотестів щодо характеру поведінки цих небезпечних речовин при варці, смаженні та інших способах обробки продуктів немає.

Відомо, що в нашій країні ніхто не контролює наявність та вміст хімічних речовин у солі, тож, аби надати продукту привабливого для покупця вигляду виробник без перешкод може додавати їх у великій кількості, значно перебільшуючи норму. До того ж, незважаючи на так звану «безпечність» Е-535, Е-536, деякі вчені сумніваються, що ці добавки, навіть у межах встановлених норм, є безпечними, адже тестування триває, як правило, декілька тижнів, а можлива шкода може проявитися через роки…Нескладно підрахувати: якщо щодня у їжу додавати близько 20 грамів солі, людина на протязі року з'їдає, в середньому, 7-8 кг цього продукту. До семидесяти років ця кількість складе 500 кг. А тут вже варто замислитись – яку сіль краще купити: звичайну, непривабливу, сірого кольору (так виглядає натуральна сіль), чи то білосніжно-білу, без грудочок, привабливу та розсипчасту.

Звісно, в нинішніх в умовах, які створюють нам сучасні технології, перед нами стоїть нелегке завдання збереження нашого здоров'я та здоров'я наших дітей. Тож, не думаю, що вам доведеться довго мудрувати над цим питанням. Здається, відповідь тут проста…

Світлана ЯРЕМЕНКО

  • 23:25
  • 2197
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...