Великий піст – час для радості

Великий піст – час для радості

Більшість людей сьогодні не мають сумніву у благотворному впливі посту на їх духовний та фізичний розвиток. Як ми знаємо, Великий піст – це підготовка до святкування головної події в історії людства – Воскресіння Христового або Великодня. Цьогоріч Великий піст розпочався 14-го березня і триватиме до 30-го квітня.

Одна з найвеличніших книг людства – Біблія, визначає піст як добровільне утримання від їжі заради духовного зростання. Саме так, адже дні посту це не просто відмова від їжі чи жорстка дієта заради поліпшення фізичного здоров'я чи втрати ваги. Це - утримання від їжі заради духовної мети – пом`якшити своє серце, стати чутливим до духовної реальності цього світу, відчути досі приховану спрагу спілкування з Богом. Біблія говорить про те, що існує декілька видів посту, але ми розглянемо тільки два з них, ті, що мають пряме відношення до Великодніх свят. І хоча в Слові Божому немає тих назв, які ми сьогодні вживаємо, описуючи піст, кожен з них можна побачити в різних вченнях Христа, або його апостолів і пророків.

Звичайний піст. Полягає в утриманні тільки від їжі, але не від води. В Евангелії від Матвія 4-му розділі, 2-му вірші говориться:

«І постив Він сорок день і сорок ночей, а вкінці зголоднів»
Тіло людини тривалий час може обходитись без їжі, але не без води. В дні посту можливе повне утримання від їжі, при цьому необхідно вживати воду чи фруктові соки. Це – звичайна форма християнського посту.

Частковий піст. Це часткове, але не повне утримання від їжі. Наприклад, у Старому Заповіті Даніїл та його друзі постились, вживаючи тільки фрукти та воду. З історії християн ми бачимо, що вони дотримувались часткового посту, вживаючи менше їжі, ніж зазвичай, на протязі певного проміжку часу, або вживали дуже просту їжу.

Якщо ви плануєте звершити довоготривалий піст, в разі необхідності, проконсультуйтесь з лікарем. Також, якщо ви чекаєте або вигодовуєте дитину, хворієте на діабет, або є залежними від дієти, вам також необхідно отримати консультацію спеціаліста.

Як ви зрозуміли, у дотриманні посту немає чітких правил та норм. Кожен сам обирає для себе той варіант, який підходить саме йому. Адже головне полягає у тому, щоб відбулося духовне навернення, якісні зміни як у нашому внутрішньому так і зовнішньому світі.

Великий піст

Піст – це справжня школа духовного покаяння, особливий стан нашого розуму і серця, час, коли ми зупиняємось, переглядаємо своє життя, аналізуємо свої думки, вчинки, приховані мотиви. Власне кажучи, Великий піст – це пропозиція виключно для тих, хто прагне прожити своє життя осмисленно, відповідально, а отже, для тих, хто має відвагу визнати правду про себе та довколишню дійсність. Такі люди знають, що Іісус має рацію, коли закликає нас до навернення, жертовності і молитви.

Під час посту ми не тільки свідчимо про свою готовність працювати над собою, змінюватись, ми також висловлюємо свою любов до Бога, адже ми доводимо, що любимо його більше аніж їжу, розваги, чи інші задоволення які є у нашому житті.

Піст – це лікування, а воно буває часто нелегким. Не відволікайтесь на важкі моменти у ці дні, навпаки, намагайтесь зосередитись на тому, чого ви досягнете після закінченя посту. І це не тільки фізичне оздоровлення вашого тіла та очищення душі. Перш за все, на вас чекають внутрішні, духовні зміни, своєрідне оновлення, переосмислення, впорядкування вашого життя згідно існуючих законів і духовних принципів: миру, радості і любові.

Памятайте: Його правда визволяє нас від зла, а Його любов робить нас сильнішими за наші слабкості.

Світлана ЯРЕМЕНКО

  • 22:55
  • 419
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...